E-shop
Scroll to Top

Čo je to rekuperácia a aký má význam: Čistí vzduch pri vírusoch, baktériách a COVID-19?

O tom, že vetranie je mimoriadne dôležité, už zrejme viete. A ak náhodou nie, vedzte, že sa mu oplatí venovať pozornosť. Pomáha vyrovnávať vlhkosť, zbavovať domácnosť oxidu uhličitého či ďalších nežiaducich látok a zároveň zásobuje domácnosť dôležitým kyslíkom. Klasickým vetraním sa vám do domu dostávajú pele a iné pachy, zabraňuje tvorbe alergií a priemyselným pachom. Tieto negatíva sa dajú celkom jednoducho eliminovať. Riešením je naša rekuperácia!

Ako funguje rekuperácia?

Základom rekuperačného systému je elektricky poháňané čerpadlo. To nasáva vzduch zvonku a pomocou viacerých potrubí ním zásobuje jednotlivé miestnosti v domácnosti. Zároveň však z izieb odčerpáva starší vlhký vydýchaný vzduch a vyfukuje ho preč z interiéru. Celý tento systém je navyše obohatený o 2 dôležité prvky, ktoré ho robia takým geniálnym. 

Rada účinných filtrov

Vzduch, ktorý sa nasáva z vonkajšieho prostredia, prechádza v prípade moderného systému AirChange cez 3 filtre. Prvý z nich, pre-filter, má za úlohu zachytiť väčšie čiastočky, ako napríklad prach, hmyz a podobne. Za ním nasleduje uhlíkový filter, ktorý eliminuje rôzne škodlivé plyny ako benzén či formaldehyd. A do tretice je rekuperačný systém vybavený hepa filtrom. Ten zabraňuje prechodu alergénov alebo iných jemných čiastočiek.

Čo je to rekuperácia a aký má význam: Čistí vzduch pri vírusoch, baktériách a COVID-19? - Hevolta - Spájame technológie s pohodlím

Výmenník tepla

Súčasťou hlavnej jednotky rekuperácie, ktorá sa stará o nasávanie čerstvého vzduchu z exteriéru a odsávanie znečisteného z interiéru, je výmenník tepla. Ten sa pri moderných zariadeniach vyznačuje účinnosťou až 90 %. Funguje veľmi jednoducho.

Odsatý vzduch z interiéru je prirodzene zohriaty. Vo výmenníku sa stretáva s čerstvým vzduchom z exteriéru, ktorý je najmä v zimnom období chladnejší. Vďaka špeciálne navrhnutej konštrukcii dôjde k odovzdaniu tepla. Privádzaný vzduch tak nebude ochladzovať vyhriatu domácnosť.

Rekuperácia verzus klasické vetranie

Pokiaľ vetráte štandardným spôsobom, teda otvorením okna, do vašej domácnosti okrem čerstvého vzduchu vpúšťate aj iných nežiaducich votrelcov. Príkladom je peľ, dym či hmyz. Nehovoriac o tom, že počas chladných dní každé jedno vetranie znamená zbytočnú stratu tepla. Prichádzate tak o značnú časť komfortu a musíte viac kúriť, čím sa zvyšujú náklady za energie.

Cenné benefity rekuperácie

Rekuperácia sa stará o kontinuálnu výmenu vzduchu. Nemusíte premýšľať nad tým, že niekoľkokrát za deň je potrebné otvoriť okno. Vetrá sa stále, bez toho, aby ste museli čokoľvek riešiť. Do vašej domácnosti je privádzaný mimoriadne čistý vzduch, bez nežiaducich zložiek. A navyše, nedochádza k tepelným stratám.

Rada odborníka: Pokiaľ sa snažíte čo najviac ušetriť náklady, rekuperácia je skvelým riešením. Pomáha minimalizovať tepelné straty, vďaka čomu vám pomôže počas zimných mesiacov ušetriť 40 až 50 % energie v porovnaní s klasickým kúrením a vetraním!

Vďaka rekuperácii sa vyhnete riziku príliš malej alebo vysokej vlhkosti v domácnosti. Zabránite tak aj vytváraniu vhodného prostredia pre plesne. Cez deň i v noci budete dýchať čerstvý vzduch, čo váš organizmus rozhodne ocení. Prejaví sa to napríklad na kvalitnejšom spánku.

Čo je to rekuperácia a aký má význam: Čistí vzduch pri vírusoch, baktériách a COVID-19? - Hevolta - Spájame technológie s pohodlím

Ochráni vás rekuperácia pred COVID-19?

COVID-19 sa najlepšie šíri v slabo vetraných priestoroch. Tým, že rekuperácia pracuje 24 hodín denne, pomáha účinne eliminovať šírenie vírusov. Neustále prečisťuje vzduch a vďaka rade pokrokových filtrov dokáže zachytávať aj mikroskopické čiastočky. Z toho vyplýva, že môže znižovať riziko nákazy.

Rekuperácia je skvelým systémom do každého domu či bytu. Pokiaľ zaujíma aj vás, stačí nás kontaktovať. Navrhneme vám optimálne riešenie a vypracujeme cenovú ponuku na mieru.

Zdieľajte na sociálnych sieťach

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.

Prečítajte si tiež

Scroll to Top